środa, 8 lutego 2017

Dieta vs tłuszcze: olej, oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło czy margaryna?

Wkraczając w świat zdrowego odżywiania, ale zarazem trzymania się reguł dotyczących szczupłej sylwetki chcemy aby nasze poczynania nie poszły na marne, w związku z tym za każdym razem zastanawiamy się czy to co używamy do przygotowania naszych posiłków naprawdę sprawia, że są zdrowe i małokaloryczne.

Dbając o zdrowe nawyki nasze jak i naszej rodziny i chcąc zgubić kilka kilogramów - czyli spalić tkankę tłuszczową może powinniśmy wogóle zrezygnować z jakiegokolwiek rodzaju tłuszczu?

Każda początkująca kobitka jak ja zadaje sobie to pytanie.
Źródło: medonet.pl

Jeżeli wybrać, to który...? Na półkach sklepowych roi się od rodzaju olejów pod względem sposobu i rodzaju wykonania, oliwy z oliwek, śmietankowego masła czy też margaryn, tych z dodatkiem witamin, masła czy innych składników, które zwracają uwagę na siebie.

Zacznijmy od podstawowego tłuszczu, które używamy prawie na codzień do pieczywa.


MARGARYNA VS MASŁO

Codzienne przygotowywanie kanapek wiąże się z wyborem użycia margaryny lub masła. Pytanie, które jest zdrowsze i lepsze dla naszego organizmu. Dla wielu z nas cena również ma znaczenie, nie ukrywajmy, że przeglądając półki zauważyłyśmy, że kostka 250 g masła jest o wiele droższa od 0,5 kg margaryny do smarowania pieczywa. Ale czy droższe oznacza zdrowsze? Przyjrzyjmy się z bliska....

Oba produkty zawierają tłuszcze niezbęcne do przyswajania witamin przez nasz organizam oraz NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na nasz organizam poprzez m.in.:
  • wspieranie naszej przemiany materii
  • wspieranie działania układu krążenia
  • wpieranie naszej odporności
  • wspomaganie odbudowy błon komórkowych
Skoro oba produkty zawierają NNKT tak ważne dla naszego organizmu to po co przepłacać?


PORÓWNANIE


PRODUKT
MASŁO
MARGARYNA
RODZAJ TŁUSZCZU
ZWIERZĘCY
ROŚLINNY
SKŁAD
80% ŚMIETANY, POZOSTAŁOŚĆ WODA I SKŁADNIKI TJ: LAKTOZA, SOLE MINERALNE
OK 80% NIERAFINOWANYCH OLEJÓW I OK 20% TŁUSZCZÓW ROŚLINNYCH UTWARDZONYCH
WITAMINY
NATURALNIE WYSTĘPOWANE WITAMIN A, D,E I K, KTÓRE SĄ ŚWIETNIE ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZU
MARGARYNY SĄ ZBOGACANE WIĘKSZA DAWKA WITAMIN A, D,E I K, KTÓRE SĄ ŚWIETNIE ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZU
KALORYCZNOŚĆ
OD 600 DO 760 KCAL
OD 400 DO 700 KCAL
TŁUSZCZE NASYCONE  - ZATYKAJĄ NACZYNIA KRWIONOŚNE

WYSTĘPUJE SPORA ILOŚĆ

WYSTĘPUJE MNIEJSZA ILOŚĆ NIŻ W MAŚLE
NNKT – NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE

WYSTĘPUJĄ

WYSTĘPUJĄ W DUŻO WIĘKSZEJ ILOŚCI, NIŻ MAŚLE
TŁUSZCZE TRANS NAJGROŹNIEJSZE DLA ORGANIZMU, PODNOSZĄ POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU I OBNIŻAJĄ POZIOM DOBREGO



BRAK



WYSTĘPUJĄ
CHOLESTEROL
SPORA ILOŚĆ
NIE WYSTĘPUJE


Poruwnując właściwości masła i margaryny można stwierdzić, że obydwa produkty mają swoje wady i zalety. Które z powyższych smarowideł wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od nas samych. Można zrezygnować z powyższych tłuszczów i zastąpić je naturalnym serkiem lub humusem, o kórych napiszę w następnym poście :)

No tak, ale co z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuczowymi, które jak sama nazwa wskazuje są niezbędne do życia dla naszego organizmu?

Jest na to sposób :)


NNKT znajdziemy w:

Źródło: dziewczynainformatyka.pl
  • olejach: konopnym, rzepakowym, lnianym, sojowym czy np. z pestek winogron
  • rybach morskich np. łososiu, makreli, sardynkach, tuńczykach czy też dorszach 
  • kiełki pszenicy
  • siemię lniane
  • orzechy
  • tranie






OLEJ OLEJOWI NIE RÓWNY

Półki sklepowe uginają się od rodzajów olejów. Można wymienić: rzepakowy, słonecznikowy, lniany, kokosowy , z orzechów czy też oliwe z oliwek . Który olej będzie najzdrowszy dla naszego organizmu? Sprawdźcie sami :)



Ja swój olej już wybrałam a Wy? Podzielcie się swoimi opiniami, może macie większe doświadczenie?

Pozdrawiam
Grażka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz