Dbając o zdrowe nawyki nasze jak i naszej rodziny i chcąc zgubić kilka kilogramów - czyli spalić tkankę tłuszczową może powinniśmy wogóle zrezygnować z jakiegokolwiek rodzaju tłuszczu?
Każda początkująca kobitka jak ja zadaje sobie to pytanie.
![]() |
Źródło: medonet.pl |
Jeżeli wybrać, to który...? Na półkach sklepowych roi się od rodzaju olejów pod względem sposobu i rodzaju wykonania, oliwy z oliwek, śmietankowego masła czy też margaryn, tych z dodatkiem witamin, masła czy innych składników, które zwracają uwagę na siebie.
Zacznijmy od podstawowego tłuszczu, które używamy prawie na codzień do pieczywa.
MARGARYNA VS MASŁO
Codzienne przygotowywanie kanapek wiąże się z wyborem użycia margaryny lub masła. Pytanie, które jest zdrowsze i lepsze dla naszego organizmu. Dla wielu z nas cena również ma znaczenie, nie ukrywajmy, że przeglądając półki zauważyłyśmy, że kostka 250 g masła jest o wiele droższa od 0,5 kg margaryny do smarowania pieczywa. Ale czy droższe oznacza zdrowsze? Przyjrzyjmy się z bliska....
Oba produkty zawierają tłuszcze niezbęcne do przyswajania witamin przez nasz organizam oraz NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na nasz organizam poprzez m.in.:
- wspieranie naszej przemiany materii
- wspieranie działania układu krążenia
- wpieranie naszej odporności
- wspomaganie odbudowy błon komórkowych
PORÓWNANIE
PRODUKT
|
MASŁO
|
MARGARYNA
|
RODZAJ
TŁUSZCZU
|
ZWIERZĘCY
|
ROŚLINNY
|
SKŁAD
|
80% ŚMIETANY, POZOSTAŁOŚĆ WODA I SKŁADNIKI TJ:
LAKTOZA, SOLE MINERALNE
|
OK 80% NIERAFINOWANYCH OLEJÓW I OK 20% TŁUSZCZÓW
ROŚLINNYCH UTWARDZONYCH
|
WITAMINY
|
NATURALNIE WYSTĘPOWANE WITAMIN A, D,E I K, KTÓRE
SĄ ŚWIETNIE ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZU
|
MARGARYNY SĄ ZBOGACANE WIĘKSZA DAWKA WITAMIN A, D,E
I K, KTÓRE SĄ ŚWIETNIE ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZU
|
KALORYCZNOŚĆ
|
OD 600 DO 760 KCAL
|
OD 400 DO 700 KCAL
|
TŁUSZCZE
NASYCONE - ZATYKAJĄ NACZYNIA
KRWIONOŚNE
|
WYSTĘPUJE SPORA ILOŚĆ |
WYSTĘPUJE MNIEJSZA ILOŚĆ NIŻ W MAŚLE |
NNKT – NIEZBĘDNE
NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
|
WYSTĘPUJĄ |
WYSTĘPUJĄ W DUŻO WIĘKSZEJ ILOŚCI, NIŻ MAŚLE |
TŁUSZCZE
TRANS NAJGROŹNIEJSZE DLA ORGANIZMU, PODNOSZĄ POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU I
OBNIŻAJĄ POZIOM DOBREGO
|
BRAK |
WYSTĘPUJĄ |
CHOLESTEROL
|
SPORA ILOŚĆ
|
NIE WYSTĘPUJE
|
Poruwnując właściwości masła i margaryny można stwierdzić, że obydwa produkty mają swoje wady i zalety. Które z powyższych smarowideł wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od nas samych. Można zrezygnować z powyższych tłuszczów i zastąpić je naturalnym serkiem lub humusem, o kórych napiszę w następnym poście :)
No tak, ale co z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuczowymi, które jak sama nazwa wskazuje są niezbędne do życia dla naszego organizmu?
Jest na to sposób :)
NNKT znajdziemy w:
![]() |
Źródło: dziewczynainformatyka.pl
|
- olejach: konopnym, rzepakowym, lnianym, sojowym czy np. z pestek winogron
- rybach morskich np. łososiu, makreli, sardynkach, tuńczykach czy też dorszach
- kiełki pszenicy
- siemię lniane
- orzechy
- tranie
OLEJ OLEJOWI NIE RÓWNY
Półki sklepowe uginają się od rodzajów olejów. Można wymienić: rzepakowy, słonecznikowy, lniany, kokosowy , z orzechów czy też oliwe z oliwek . Który olej będzie najzdrowszy dla naszego organizmu? Sprawdźcie sami :)
Ja swój olej już wybrałam a Wy? Podzielcie się swoimi opiniami, może macie większe doświadczenie?
Pozdrawiam
Grażka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz