sobota, 4 lutego 2017

Gulasz drobiowy z kaszą gryczaną

Pyszny i sycący obiad, a przede wszystkim zdrowy i małokaloryczny. Dodając dużą porcję surówki wzbogacisz to pyszne danie o dodatkowe witaminy.

Składniki:
0,5 litra bulionu z warzyw
300 g piersi z indyka
1 cukinia
1 spora marchewka
1 duża pietruszka
0,5 pory
1/2 pęczka koperku (może być mrożony)
3 łyżki otrębów owsianych
Przyprawy: pieprz, sól, słodka lub ostra papryka, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:
Pierś z indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę ok 2 cm. Oprószyć przyprawami: solą, pieprzem i czerwoną papryką, dokładnie mieszam.

Do dużego garnka wlać bulion, dodać liście laurowe i ziele angielskie, po zagotowaniu dodać mięso i gotować ok 10 minut na malutkim ogniu. Przygotowane wcześniej warzywa kroimy w półtalarki albo talarki jak kto woli i po upływie tych 10 minut wrzucamy do garnka z mięsem na kolejne 15 minut, aż warzywa zmiękną.

Po tym czasie dodać 3 łyżki otrębów owsianych, tak by nasz sos się zagęścił. Jeżeli za mało, to dodajcie łyżkę mąki ryżowej rozprowadzonej z łyżką jogurtu naturalnego tak by konsystencja sosu Wam odpowiadała :) Od czasu do czasu miejszamy, tak by nic nie przywarło przez ok 4 minuty. Na koniec doprawiamy świeżym drobno posiekanym koperkiem (ja dałam mrożony, bo taki miałam). Gdyby gulasz wymagał doprawienia, śmiało doprawcie swoimi ulubionymi ale zdrowymi przyprawami :)

Smacznego życzy Grażka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz